Fiecare competiție aduce cu sine personaje și meciuri aparte, toate contribuind la spectacolul fotbalului veritabil din Cupa României. De la asistențe-record la echipe care își depășesc nivelul din campionat, până la marcatori speciali și statistici inedite.

Recordul de la Baia Mare

14.000 de spectatori s-au aflat în tribunele stadionului “Viorel Mateianu” din Baia Mare, la partida din optimile de finală ale actualei ediţii a Cupei României dintre FCM din localitate şi FC Steaua. Acest meci a reprezentat recordul de audienţă al sezonului, stadionul din Dealul Florilor fiind plin până la refuz.

Gruparea din Liga 2 a rezistat timp de 120 de minute în faţa campioanei en-titre a României, scor 1-1, pierzând calificarea în sferturi după executarea loviturilor de departajare, acolo unde a marcat o dată şi a primit gol de patru ori.

Viitorul, cu două echipe

După doi ani, o nouă echipă câştigătoare a fazei judeţene a ajuns în optimile sferturilor de finală ale Cupei României. În sezonul 2013-2014, Ripensia (Timiş) a fost revelaţia competiţiei, fiind eliminată în această rundă de Pandurii Târgu Jiu, scor 0-3. În actuala ediţie, în faza optimilor a ajuns FC Viitorul II, câştigătoarea fazei pe judeţul Constanţa. Nou-promovat din Liga a IV-a, satelitul grupării lui Gheorghe Hagi a fost eliminat de actuala finalistă, CFR Cluj, scor 0-1.

Enache marchează pe două fronturi

Internaționalul român este singurul jucător care a marcat pentru două echipe în ediţia actuală a competiţiei. Prima sa reuşită a venit în sferturile de finală, atunci când a marcat golul de onoare al Astrei, în eşecul suferit în faţa celor de la Dinamo, scor 1-2.

Coincidenţa a făcut ca al doilea gol al său, marcat de data aceasta pentru FC Steaua, să fie tot într-un meci cu Dinamo, returul semifinalelor, scor 2-2. Nici acest gol nu a fost norocos, echipa lui Enache a fost eliminată din nou de gruparea din Ştefan cel Mare.

Gol și autogol!

Dinamovistul Ionuţ Nedelcearu este singurul jucător din actuala ediţie a Cupei României care a marcat în acelaşi meci atât în poarta adversă, cât şi în propria poartă. Fundaşul-mijlocaş defensiv al finalistei din acest an a bifat acest record nedorit în optimile de finală, în duelul cu Pandurii. Nedelcearu a deschis scorul în minutul 8, pentru ca 25 de minute mai târziu, la 1-1, să fie creditat cu autogol, după ce Iustin Popescu a respins un balon direct în figura fundaşului, de unde s-a scurs în poartă.

Show total

29 de partide din faza naţională a Cupei României au avut nevoie de prelungiri sau lovituri de departajare pentru a se decide echipa calificată în turul următor al competiţiei.

În 13 partide, învingătoarea a fost decisă după două reprize de prelungiri, în timp ce în alte 16 s-a ajuns la lovituri de departajare pentru a se stabili echipa care merge mai departe.

Așii apărării vin de la Cluj

CFR Cluj are doar un singur gol primit în toate cele cinci meciuri jucate în actuala ediţie a Cupei României, având cea mai bună defensivă. O singură dată a primit gol gruparea clujeană, în sfertul de finală cu CSMS Iaşi, scor 1-2, autorul acestuia fiind Vasile Gheorghe. În plus, gruparea din “Gruia” s-a calificat de trei ori la rând cu victorii la limită: 1-0 cu Baloteşti (16-imi), 1-0 cu Viitorul II (optimi) şi 2-1 cu CSMS Iaşi (sferturi).