Federația Română de Fotbal lansează astăzi, cu ocazia finalei numărul 78 a competiției, noul brand al Cupei României. E mai mult decât un proiect care propune o nouă identitate: Cupa renaște prin valorile ei unice și va redeveni competiția inimilor suporterilor.

În Cupă se poate întâmpla orice. Competiția surprizelor. Competiția spectacol. Prelungiri. Revelații. Lovituri de departajare. Cu trofeul pe masă.
Aceste cuvinte din jurul ei, rostite de fani în serile lungi dinaintea partidelor, scrise de ziariști, pronunțate de comentatorii radio și tv, dezbătute în peluze, sunt doar haina de silabe a unei stări de spirit care trăiește în sufletul stării uriașe de spirit, fotbalul. Din 1934 până azi și de acum înainte pentru bucuria curată din iarbă.

De ce Cupa României?

Acum, fluturele iese din crisalidă. Renaște competiția care strânge în fiecare an cele mai mari resurse de talent din România și care generează emoție din cel mai mic sat al țării până pe Arena Națională. Atunci când echipa TA învinge dincolo de șanse și de nivelul unui eșalon vremelnic, atunci când confirmă esența superbă a fotbalului, imprevizibilul, atunci e CUPA! Comunitate. Unitate. Pasiune. Autentic.
Pentru că, în Cupa României, emoția nu se oprește la marginile aride ale unui act sportiv, ci transcende și formează sărbătoare. Aici, oamenii au nevoie afectivă de fotbal, înainte ca fotbalul să aibă nevoie hulpavă de oameni.
Noul chip al Cupei aduce în față simbolurile naționale care leagă inimile tururor celor care trăiesc prin fotbal și, deopotrivă, apropie fiecare român de colțul său de țară în care s-a născut, a copilărit, a jucat fotbal. Vulturii înseamnă putere și statură, iar acum aceștia coboară din cele două toarte ale trofeului și încep încleștarea în cercul unei mingi de fotbal. Toate, formează, împreună, INIMA.

De ce inima fotbalului?

Pentru că singura competiție în care participă toate echipele din fotbalul românesc este Cupa României. Ea reprezintă inima acestui organism fermecător, legată prin mii de artere de stadioanele satelor și orașelor românești, pulsând înspre ele spectacol și emoție. Și, totodată, susținută prin mii de vene de fiecare maidan unde copiii bat mingea visând să ridice, cândva, trofeul deasupra capului.
Cupa României este expresia perfectă a sentimentului că ești parte din familia fotbalului. Într-un fel, Cupa României înseamnă “acasă” pentru fiecare club, fiecare jucător, fiecare antrenor, fiecare spectator.
Astăzi, inima se întoarce acasă.

Gabriel Berceanu