Fiind competiția surprizelor, competiția a propus în ultimul act după Revoluție nu doar cele mai bune echipe ale sezonului, ci și revelații remarcabile, uneori acestea cucerind trofeul!
Din 1990 până în prezent, Hermannstadt a fost singura formație de eșalon secund care a reușit să se califice în finala Cupei României. Se întâmpla la finele ediției 2017/2018, dar Universitatea Craiova s-a impus în cele din urmă, 2-0, în ultimul act, pe Arena Națională.
Cu toate acestea, finalele din ultimele decenii au propus dueluri considerate a fi dezechilibrate înainte de start și cu favorite clare, raportat la forma de moment, bugetele cluburilor și pozițiile în clasamentul campionatului. Și, de câteva ori, surprizele s-au produs!
Minunea din Regie
În sezonul 1993/1994, Craiova a fost una din pretendentele la titlul de campioană, terminând pe 2, în spatele Stelei. Era trupa pregătită de Marian Bondrea și în care se regăseau fotbaliști extraordinari precum Craioveanu, Gane, Papură sau Stângă, plus alte nume cunoscute precum Arcanu, Sburlea ori Vasc.
Craiova, deținătoarea trofeului după ce cu un an înainte câștigase finala cu Dacia Unirea Brăila, avea toate avantajele teoretice în fața finalei din 1994 cu Gloria Bistrița. O formație de mijlocul clasamentului care nu ajunsese până atunci în finală.
Meciul s-a disputat pe stadionul Regie din București, cu Adrian Porumboiu arbitru, pe 30 aprilie 1994. Craiovenii eliminaseră Farul, Bacăul și Argeșul, în vreme ce ardelenii trecuseră de Petrolul Berca, Poiana Câmpina și U Cluj.
Doar că băieții antrenorului Constantin Cârstea au depășit orice așteptări și au învins cu 1-0, gol Ilea în minutul 26! Dintre laureații Gloriei îi amintim pe Tene, Zegrean, Săsărman, Mironaș, Balaur sau Sevastița, intrați astfel în istoria fotbalului bistrițean!
Eroii din Europa și șocul ilfovean
În mai 2017, FC Voluntari se pregătea să aniverseze 7 ani de la înființare. Și să joace finala Cupei României! Ilfovenii erau la doar al doilea sezon din istorie pe prima scenă a fotbalului nostru, jucau în play-out-ul Ligii 1 și își făcuseră totuși drum spre finala Cupei profitând până în semifinale de faptul că întâlniseră echipe de eșalon secund (Clinceni și Mioveni), plus ASA Târgu Mureș, care era deja în colaps.
În semifinale, ce-i drept, Voluntari eliminase Craiova, după 1-0 în deplasare, meci la Turnu Severin, și 0-0 eroic în retur pe teren propriu. Cu un antrenor, Claudiu Niculescu, fost jucător al oltenilor!
De partea celalaltă, în finala din 2017 aveam Astra. Formație de play-off în Liga 1, câștigătoare a Cupei României cu trei ani în urmă. Și echipă care în acel sezon eliminase din cupele europene pe West Ham, remizase cu Roma, câștigase la Austria Viena și la Viktoria Plzen, mergând până în primăvara europeană! Unde mai pui că Astra se distrase în semifinalele Cupei cu Poli Timișoara, 7-1 scorul dublei manșe…
Pe teren însă, echipa lui Șumudică, avându-i la dispoziție pe Lung jr., Săpunaru, Budescu, Lovin sau Junior Morais, a fost învinsă! A condus prin golul lui Ioniță (35), a fost egalată de Marinescu, penalty transformat în minutul 84, și apoi a pierdut la lovituri de departajare!
Din câștigătorii lui Claudiu Niculescu, îi mai amintim pe Maftei, Acsinte, Căpățînă, Popadiuc și Adrian Bălan.