Mioveni a eliminat-o pe FCSB din Cupa României în sezonul 2016/17 Foto: Sport Pictures

Cupa României a ajuns deja în faza competiției unde cele mai bune echipe din eșaloanele inferioare pot demonstra la nivel înalt capacitatea de a produce surprize.

Începând cu sezonul 2011/12 și încheind cu cel recent încheiat în Cupa României, adică pe durata unui deceniu de competiție, s-au produs multe surprize în faza optimilor de finală. Sunt desfășurările savuroase ale partidelor care alcătuiesc, împreună, rețeta-spectacol a acestei competiții.

O avancronică specială a partidelor din această ediție poate fi descoperită AICI.

În total, au fost 8 partide din optimile de finală în care o echipă a eliminat un adversar de eșalon superior, în ultimul deceniu, pe lângă rezultatele mai puțin așteptate între echipe de același eșalon. Dar cum arată top 5 surprize ale deceniului în optimile Cupei?

1. Minunea de la Ciuc

Csikszereda (L3) – Dinamo București 2-2, 3-3 prel., 6-5 pen. – sezon 2018/19

Poate cel mai mare șoc al deceniului s-a petrecut relativ recent, cu același Rednic de azi pe banca lui Dinamo. Un 0-0 la pauză nu anunța nimic din “nebunia” ce avea să vină! Gazdele au condus cu 2-0 imediat după startul reprizei secunde, dar echipa de L1 a revenit, a egalat și a condus chiar în reprizele de prelungiri. Degeaba! Inimoșii ciucani au anulat diferențele de valoare și s-au impus eroic la lovituri de departajare!

2. Curajul celor cu șansa a doua

Mioveni (L2) – FCSB 0-0, 1-1 prel., 5-4 pen. – sezon 2016/17

În sezonul în care roș-albaștrii au jucat în grupele Europa League au fost scoși din Cupă de Mioveni! O echipă cu parcursuri remarcabile în ultima perioadă în Cupă, care a respectat mereu competiția, Mioveni a condus în prelungiri și s-a impus la penalty-uri chiar dacă i-a avut în față pe Niță, Pintilii sau Adi Popa, pregătiți de Laurențiu Reghecampf! Din păcate pentru ei, argeșenii aveau să piardă în sferturile de finală cu Voluntari.

3. Mioveni revine în top!

Mioveni (L2) – Dinamo 1-0 – sezon 2014/15

Nici Dinamo n-a scăpat de o eliminare-surpriză în fața Mioveniului! Cu Stoican pe bancă, alb-roșii au fost învinși de golul stranierului-veteran Ayza. Trupa lui Claudiu Niculescu eliminase în faza precedentă Astra, o altă favorită la trofeu, și avea să piardă doar foarte greu în sferturile de finală, 3-4 cu CFR Cluj. Asta după ce în minutul 59 a condus cu 3-0 în meciul disputat la Pitești! Aceeași arenă de unde “câinii” plecaseră cu capul plecat…

4. Cupa, o iubire violet pe Bega

Poli Timișoara (L2) – Steaua 2-0 – sezon 2011/12

Cu peste 20.000 de oameni în tribune, bănățenii de eșalon secund au eliminat campioana en titre a României după un meci dominat clar. Nici Bourceanu, nici Latovlevici sau frații Costea nu au contat în duelul cu Poli care a punctat prin ambii atacanți din primul 11, Goga și Ricketts. Total neașteptat, în sferturile de finală, tot pe teren propriu, bănățenii aveau să piardă cu Gaz Metan Mediaș, 0-1 cu gol marcat din minutul 8.

5. Pentru istorie și culori

U Cluj (L2) – UTA Arad 2-1 – sezon 2020/21

Ultima surpriză din top vine chiar din sezonul recent încheiat al Cupei, cu studenții clujeni angrenați într-un meci de tradiție pentru fotbalul românesc și un derby vestic. Deși în L2, Universitatea a condus încă de la pauză și și-a majorat în minutul 73 avantajul, contra unei echipe de prim eșalon care s-a aflat printre remarcatele L1 din sezonul trecut. Tabela a fost închisă de Adi Petre, primul gol la revenirea în fotbalul nostru.

Cine va face surprizele și va modifica topul nostru în acest an?

Programul complet al optimilor Cupei României 2021/22, care încep mâine, 26 octombrie, este disponibil AICI.