Sâmbătă, la Ploiești, pe stadionul “Ilie Oană”, se va disputa ultimul act al Cupei României, ediția 2018/2019, meciul dintre AFC Astra și FC Viitorul. La partidă va fi prezentă și echipa națională a României de nevăzători, calificată la Campionatul European ce se va disputa anul acesta, în luna septembrie.

Tricolorii vor fi prezentați publicului ploieștean și apoi vor trăi din tribune pasiunea meciului cu ajutorul unui comentator care le va descrie detaliat fazele de pe terenul de joc.

Echipa națională de nevăzători s-a calificat la turneul final în luna martie, când a câștigat fără înfrângere turneul de calificare ce s-a desfășurat pe terenul special de la Centrul Național de Fotbal de la Buftea. Tricolorii s-au impus în fața Belarusului (3-0) și a Georgiei (2-1), remizând cu Grecia în ultima partidă (1-1). Euro 2019 pentru nevăzători se va desfășura în Italia, în luna septembrie.

Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România în anul 2013. În susţinerea organizării acestei selecţionate naţionale, asociaţia a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Naţional Paralimpic Român şi a Federaţiei Române de Fotbal, structuri ce au finanţat primele acţiuni interne şi internaţionale. De altfel, Federația Română de Fotbal recunoaște și sprijină reprezentantiva tricolorilor nevăzători, în anul 2018 inaugurând, la Buftea, primul teren de fotbal pentru nevăzători din ţară.

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială.

Dezvoltarea în România a fotbalului pentru nevăzători a fost posibilă şi graţie unui program pe care Internaţional Blind Sport Assotiation – IBSA l-a avut în parteneriat cu Federaţia Europeană de Fotbal – UEFA.

15 lei, cel mai ieftin bilet

Tichetele de acces la finala Cupei României sunt diponibile la casele de bilete ale stadionului “Ilie Oană”, după următorul program:

– Vineri, 24 mai, orele 12:00 – 19:00
– Sâmbătă, 25 mai, orele 12:00 – 20:00

De asemenea, mai pot fi comandate tichete și pe site-urile bilete.frf.ro și bilete.ro, în varianta Print-at-home.

În deschiderea finalei mari, de la ora 16:00, tot pe stadionul “Ilie Oană”, va avea loc finala Cupei României Elite U19, dintre CFR 1907 Cluj și FC Viitorul.

Prețurile biletelor sunt de 15 lei la peluze și de 30 lei la tribune. La VIP, prețul unui bilet este de 200 lei.