Într-o statistică inedită, echipa argeșeană se detașează drept echipa de eșalon inferior cu cele mai bune parcursuri în Cupă din sezonul 2010/2011 până în prezent.

Cupa României înseamnă surprize și posibilitatea echipelor mici de a întâlni formații de prim eșalon, ba mai mult, de a răsturna calculele hârtiei și de a crea spectacol și emoții prin parcursuri memorabile!

Statistica noastră a luat în calcul ultimele 10 sezoane din Cupa României, incluzând și sezonul în curs. Au fost punctate echipele de eșalon inferior, de la Liga 2 în jos, cu rezultatele obținute de ele începând cu faza șaisprezecimilor, în fiecare ediție, punctele putându-se cumula per ediție astfel:

1p                    eliminare în șaisprezecimi
3p                    calificare în optimi de finală
4p                    calificare în sferturi de finală
5p                    calificare în semifinale
7p                    calificare în finală

Au fost 91 de echipe din eșaloanele inferioare care au punctat în statistică, utilizându-se ultima denumire a fiecăreia (Foresta Suceava are și punctele obținute de Rapid CFR Suceava, Dacia Unirea Brăila are punctele obținute de CF Brăila etc.). În cazul Damila Măciuca – Metalul Reșița – Sportul Snagov, Sportul a punctat în clasament cu punctele cumulate de precursoare.

Iată cum arată top 10 echipe de eșalon inferior, revelații ale ultimului deceniu în Cupă:

  1. CS Mioveni 25p
  2. FC Hermannstdat 19p
  3. Dacia Unirea Brăila 11p
  4. Universitatea Cluj 10p
  5. Chindia Târgoviște, Petrolul Ploiești 9p

Interesant este că Petrolul, avansând în ediția în curs de desfășurare, poate schimba ierarhiile! Iar sibienii de pe locul secund au ajuns aici punctând într-o singură ediție din cele 10 luate în calcul, cea 2017/2018, dar atunci au ajuns în finală!

CS Mioveni a punctat în 7 din edițiile ultimului deceniu și în toate ultimele 6 ediții ale Cupei disputate! Argeșenii au ajuns în sferturile de finală de două ori (2015 și 2017), în optimi de finală de trei ori (2018, 2019, 2020) și de două ori s-au oprit în șaisprezecimi (2013 și 2016).

Pentru punctajul final al CS Mioveni trebuie luat în calcul însă și… norocul! Asta pentru că argeșenii, în ultimele trei ediții ale Cupei României, nu au întâlnit niciodată, din postura de echipă de Liga 2, un club de Liga 1 pe care să îl învingă, ci doar echipe de același eșalon sau eșalon inferior, prin intermediul cărora au punctat!

Dând timpul înapoi, abia în sezonul 2016/2017 regăsim o performanță de “buturugă mică” pentru Mioveni, atunci când au eliminat la penalty-uri FCSB, în optimile de finală ale competiției.

Programul sferturilor de finală ale ediției 2019/2020

Marți, 3 martie
Academica Clinceni – Dinamo, 20:00

Miercuri, 4 martie
Petrolul – Sepsi Sfântu Gheorghe, 17:30
Politehnica Iași – Universitatea Craiova, 20:30

Joi, 5 martie
Hermannstadt – FCSB, 20:00