Foto: Facebook Axiopolis Cernavodă

Formația dobrogeană împreună cu Viitorul Darabani (Botoșani) și CSM Lugoj (Timiș) compun lotul câștigătoarelor de Finale Regionale ale Cupei României Betano prezente în Turul 2.

Au fost 7 formații câștigătoare ale Cupei României – Finala Regională potrivit noului format inovativ implementat de FRF din această ediție, dar numai trei au reușit să își continue parcursul admirabil până în această fază a competiției.

Dacă echipa din Darabani e campioană județeană en-titre și a reușit chiar promovarea în L3 această vară, în urma barajului, Lugoj și Cernavodă sunt calificate prin echipe care vor activa și în ediția 2022/23 în Liga 4. Cu atât mai de apreciat performanța lor în Cupa României Betano până acum!

Tabloul complet al Turului 2 poate fi consultat aici!

Pe 31 august, Axiopolis Cernavodă va înfrunta pe teren propriu Agricola Borcea din Călărași, echipă cu sezoane bune de experiență în L3. Dobrogenii au încheiat pe locul 7 ediția precedentă din Liga 4 Constanța așa că pot fi considerați, pe bună dreptate, revelația de până acum a Cupei României Betano.

“Revoluția” de la Cernavodă

De la începutul acestui an, antrenor la Axiopolis Cernavodă este reputatul tehnician Petre Grigoraș, 57 ani, de numele căruia se leagă sezoane importante în Liga 1 ale unor formații precum Farul Constanța, Poli Iași, Oțelul Galați sau Pandurii Tg. Jiu.

– Domnule Grigoraș, Axiopolis a încheiat sezonul precedent doar pe locul 7 în L4, care e secretul evoluției din Cupa României Betano?
– Iarna trecută au avut loc schimbări importante la echipă, atât la nivel de conducere tehnică, dar și la nivel de lot. De pe locurile 13-14 am reușit să urcăm până pe 7, la final de sezon. Un proiect nou, serios, căruia m-am alăturat cu toată inima. Am devenit o formație mult mai valoroasă, cred eu. Ne pregătim acum cu 3 antrenamente săptămânal plus meci, în condiții de infrastructură cum nu au multe echipe de Liga 3. Este o emulație aparte, susținere din partea autorităților locale. Cupa ne-a creat prilejul să demonstrăm că suntem clar pe o direcție ascendentă!

– În grupa preliminară, 12-0 cu Traian și 7-2 cu Gugești, campioane județene, în Brăila, respectiv Vrancea. Cum ați abordat această fază a competiției?
– Am tratat Cupa României extrem de serios! Încă de la faza județeană, chiar! Am început pregătirea din luna iunie, iar asta spune totul. Avem nocturnă, 1.500-2.000 de oameni în tribune, așa că a meritat tot efortul. Fără drept de apel am eliminat cele două formații, chiar noi am fost poate surprinși pozitiv de nivelul evoluției noastre. Poate am și profitat puțin de dezamăgirea lor după ratarea barajelor de promovare în L3, dar asta nu scade din meritele jucătorilor mei.

“Trofeul Cupei, prezentat în aplauzele comunității”

– Cum ați reușit să învingeți cu 2-1 pe Unirea Braniștea, nu doar campioana Galațiului, ci și echipă promovată în Liga 3 în această vară? Cum s-a scris povestea Finalei disputate pe teren neutru, la Chișcani (Brăila)?
– A fost, în opinia mea, cel mai greu adversar de până acum. O formație de alt calibru, de data aceasta, cu transferuri deja făcute pentru nivelul Ligii 3. Am jucat foarte bine prima repriză, apoi am gestionat inspirat restul partidei, deși am rămas în 10 oameni de prin minutul 60.

– Cum au perceput jucătorii și comunitatea câștigarea trofeului Cupa României – Faza Regională, primul din istoria clubului Axiopolis la acest nivel, după ce FRF a introdus acest trofeu în premieră în fazele Cupei?
– A fost o încântare, am și acum în minte imaginea jucătorilor în tricourile speciale de câștigători ai Cupei Regionale… Pentru jucători va fi de neuitat! La următorul meci de acasă, când am prezentat trofeul în aplauzele fanilor noștri, când am văzut emoția din tribune, bucuria conducătorilor clubului, a autorităților, am simțit că s-a realizat coeziunea necesară pentru performanță între toți factorii necesari. Jocul nostru și acest trofeu au realizat coeziunea optimă!

Grigoraș, suporterul Cupei în noul format!

– În Turul 1, pe teren propriu, o formație deja cu experiență în L3, colegă de județ, Gloria Albești. Al patrulea meci consecutiv din aceasă ediție a Cupei în care ați condus încă de la pauză și din care v-ați calificat!
– Rivalitatea locală contează mult la nivelul jucătorilor. Eu, personal, nu percep chiar la o asemenea intensitate, dar mulți jucători de la Albești evoluaseră în trecut la Cernavodă, în Liga 3. A fost o miză specială pentru toată lumea. Vă imaginați, în județul Constanța, dincolo de Farul, e practic o bătălie pentru locul 2 între această categorie de formații. A fost o atmosferă extraordinară pe stadionul nostru și ne-am dorit enorm să mergem mai departe. Repet, am tratat și tratăm Cupa României cu maximum de atenție, așa că am primit răsplata calificării după jocul nostru!

– Cum vi se pare dumneavoastră, dar și jucătorilor, noul format al Cupei României, implementat din acest an?
– Vă spun cu toată sinceritatea: este excelent și îl consider extrem de interesant! Chiar și după ce poate noi vom fi eliminați din competiție, voi urmări cu drag formatul, pentru că aș vrea să devină unul de succes și să fie menținut. Spun asta pentru că echipele mici trăiesc meciurile cu o altă miză, acum. Iar respectul pentru competiție e parcă în acest format și mai mult recompensat. În plus, diversificarea adversarilor e foarte utilă chiar și la nivelul nostru: ai adversari din alte județe încă din primele faze, jucătorii capătă o altă experiență și e interesant pentru toți cei implicați, de la antrenori la suporteri.