Înaintea semifinalelor eCupei României, competiție organizată de FRF în FIFA 20, am cerut opinia unui specialist: Dan Buzărnescu, component al naționalei României de e-fotbal și jucător profesionist care reprezintă Universitatea Craiova.

Mai sunt doar trei jocuri până vom afla cine este câștigătoarea eCupei României. Luni și marți sunt programate semifinalele, iar finala are loc miercuri, de la ora 18:00.

Luni, 4 mai, ora 16:30
CFR Cluj – Universitatea Craiova (Mike Cestor v Mihai Roman)

Marți, 5 mai, ora 18:00
Gaz Metan Mediaș – Hermannstadt (Stephan Drăghici v Andrei Cordea și Raul Opruț)

Înaintea semifinalelor, Dan Buzărnescu face o analiză a jocurilor disputate până acum în eCupa României.

– Dan, cum ți s-a părut nivelul competiției și cum sunt fotbaliștii la butoane?
– Este un nivel foarte ridicat, avem în competiție jucători care trec de pragul Elite 3 în FIFA Ultimate Team Weekend League (minimum 23 de victorii din 30 posibile). Mihai Roman obține în mod constant 25 de victorii în competiție, Răzvan Onea, adversarul său din ”sferturi”, este, la fel, un jucător foarte bun. Sunt jucători care s-ar descurca fără probleme și în Liga 1, campionatul profesioniștilor.

– Te-am văzut alături de Mihai Roman în duelul său din ”sferturi”. Ce indicații i-ai dat?
– Am observat că adversarul avea o formație foarte compactă, așa că l-am sfătuit să joace minge lungă direct pe extreme. De asemenea, fiindcă stilul adversarului era foarte agresiv, i-am spus să joace puțin mai lent pe atacurile poziționale.

– Ce jucători ai remarcat în competiție?
– Pe lângă Mihai Roman și Răzvan Onea, s-a văzut că și Darius Olaru este jucător de Weekend League. Spre deosebire de Mike Cestor, care joacă mai mult cu prietenii. Îi lipsesc câteva deprinderi ale jucătorilor din FIFA Ultimate Team, cum ar fi acel ”ball roll”.

– I-am văzut pe fotbaliști emoționați, sub presiune. Tu cum reușești să te concentrezi la turnee?
– Sunt niște senzații firești cu care trebuie să te obișnuiești. Și eu am început prost competiția cluburilor de Liga 1, însă apoi mi-am revenit. Doar prin concentrare maximă poți trece mai ușor peste emoțiile unui meci sau ale unei competiții importante.

– Care ar fi principala diferență între un jucător profesionist de FIFA și unul care joacă de plăcere?
– Jucătorul pro este cel care se antrenează minimum patru ore pe zi, care joacă la turneele EA Sports. Participă peste 1.200 de jucători din Europa, se califică doar 16.

– Ne poți da câteva sfaturi pentru pasionații de FIFA?
– Eu, personal, mă antrenez jucând la nivel de începător în Squad Battles și exersând diferite trucuri cu mingea care mai apoi îmi vor intra în reflex. De asemenea, filmez meciurile pe care le joc, iar la finalul zilei analizez câteva dintre acestea pentru a-mi da seama care sunt deprinderile greșite și cum pot să le corectez.

– Ce sfat ai pentru fotbaliștii care vor concura în fazele finale ale eCupei României?
– Cu Mihai Roman joc aproape zilnic și îi dau diferite sfaturi. Cred că lucrul cel mai important e ca la momentul jocului să fii concentrat pe obiectiv, acela de a câștiga. După părerea mea, Mihai Roman și Stephan Drăghici sunt principalii favoriți la câștigarea competiției.

Toate golurile marcate în ”sferturile” eCupei României