Ediția 2022/23 a Cupei României Betano s-a încheiat, prilej pentru o analiză specială asupra acestui sezon într-un nou format, mai atractiv și plin de spectacol!

Comitetul Executiv al FRF a aprobat în mai 2022 noua structură a Cupei României, ediția din acest sezon aducând în practică formatul inedite, pe modelul viitoarei Champions League. Cu o nouă dinamică și un nou sponsor, Betano, Cupa României practic s-a reinventat!

Decizia de a schimba modul de desfășurare a competiției a fost luată cu ajutorul partenerului Hypercube, care a remodelat competiții europene și mai multe campionate de pe continent, inclusiv UCL, și în urma consultărilor cu toate părțile interesate, cluburi, AJF-uri, deținători de drepturi, jurnaliști, suporteri și sindicatul jucătorilor. Iată reperele inedite ale noului format!

Medie de aproape 3 goluri pe meci în grupe

Faza grupelor, una dintre noutățile noului format, a însemnat 4 grupe de câte 6 echipe, fiecare formație disputând 3 meciuri pentru ierarhia finală. Așadar, în total, s-au disputat în faza grupelor 36 de partide.

Media de goluri înscrise per meci este una impresionantă, de 2,5 reușite per partidă, așadar spectacolul a fost la el acasă iar miza calificării prin noua structură competițională a influențat desfășurarea meciurilor astfel încât spectatorii s-au bucurat pe arene și în transmisiuni de cele 92 de goluri marcate!

Dueluri de poveste și sărbători ale fotbalului în comunități

Noul format a permis ca în faza grupelor și în play-off-ul premergător să avem partide ce au pus față în față nume de tradiție ale fotbalului românesc despărțite de eșaloane în campionat, dar și revelații din comunități pasionate de fotbal versus echipe de top din L1. Producându-se, astfel, confruntări care au devenit adevărate sărbători ale fotbalului pentru comunități sau întâlniri cu farmec aparte în contextul istoriei noastre fotbalistice. Iată câteva exemple din ambele categorii:

  • Farul Constanța și U Cluj au jucat la CSM Alexandria
  • Rapid, Poli Iași și CFR Cluj au jucat la CSC Dumbrăvița
  • Universitatea Craiova și Chindia au jucat la CS Ocna Mureș
  • Minaur Baia Mare a jucat la Axiopolis Cernavodă
  • Gloria Buzău și Foresta Suceava vs UTA Arad, Minaur Baia Mare vs FC Argeș, Jiul Petroșani vs Oțelul Galați